返回列表 回復 發帖
河豚又稱河魨《丹徒縣志》稱:「子與眼人知去之。血藏脂內,脂至肥美,有西施乳之稱,食者必不肯棄。苟治不法,則危矣。」清代名醫王士雄稱:「其肝、子與血尤毒。或云去此三物,洗之極凈,食之無害。」1 i$ G' M; m1 h9 a4 r
在日本料理 ...
6 r  D5 |8 m/ U, K& K公仔箱論壇timmaxsing 發表於 2014-3-13 11:30 AM
/ u  n! o' B2 u( n0 F

9 ]+ m5 ?5 X7 E8 x4 G, w5 A多謝timmaxsing兄補充資料,thank you very much.
.
1 g  i$ c2 B9 a: w. P9 ~3 H公仔箱論壇, P4 p7 P  {  u3 n, u/ ]
我係慕雪嘅話呢,我或者做一朶出牆紅杏(講笑啫),玩番八阿哥轉頭,最後當然繼續做皇上個秘密情人,但無論如何點都唔會繼續“藕”喺宮中架嘞........  ...
/ e$ e6 Z8 k9 `. Q+ ?9 H: Mleekwoklam 發表於 2014-3-15 03:13 PM
% E* ~( k0 |' S9 ?  q& L

" O% Y1 x, G/ i5 Ztvb now,tvbnow,bttvb咁都比你估到佢嘅性格, 中咗九成呀
講番ending, 好失望... 衰收尾! 又想學韋小寶回歸楊州但唔係隠姓埋名! 個皇帝仲唔爭氣微服出巡到民間揾女, 唔係揾小寶(天寶)
康熙/韋小寶, 雍正/高天寶. 編劇腦汁都慳返, 佩服佩服.
6 ~: }6 C- D  t# }TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇6 c+ n0 U* m+ E( C
該劇情已END了,在這裡多謝樓主:leekwoklam非常精彩介紹該劇情,希望好快又同樓主繼續合作一起評論新劇。
0 z4 i! f) c# Q1 T+ i
最後你們覺得那一幕是最直得回顧或最直得想起的對白呢? tvb now,tvbnow,bttvb+ S) k9 t# Y; c, r$ E
I LIKE 高天寶
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-3-16 04:40 PM 編輯 公仔箱論壇3 ^) q% _$ b: L% H' O$ G

* D5 _9 G7 H* p; S0 U4 Rtvb now,tvbnow,bttvb
該劇情已END了,在這裡多謝樓主:leekwoklam非常精彩介紹該劇情,希望好快又同樓主繼續合作一起評論新劇。
6 C; M2 ~7 T7 D' [. \, k公仔箱論壇最後你們覺得那一幕是最直得回顧或最直得想起的對白呢? www1.tvboxnow.com$ n& G# V$ C( J% j+ `: z: F+ H9 b. l! k
答得有趣味及出眾會員可得+5 TVB/ ...' i2 e& k% ^/ U* m1 y# G0 d4 `/ P
timmaxsing 發表於 2014-3-16 12:24 PM
公仔箱論壇% o; O" a) A' S1 Z+ U* q# d8 ]
tvb now,tvbnow,bttvb+ y9 K! P7 i4 C1 C& D  U  L
timmaxsing, 1 q) l! H' W- \; t1 ^
多謝你同其他版主支持本帖就真,最初回流本版時心情非常不安,担心寫嘅野冇人睇,啲笑話又驚唔好笑,本帖係初步試探性質,以前未試過咁寫野所以好拍比人鬧,不過我見你同其他版主都有比正面嘅評分先至叫做個心定啲,雖然未必每套劇都適宜好似《食為奴》會客室咁寫法,但我會繼續努力及嘗試,喺《叛逃》聊天室希望可以繼續吸引多些會員參與討論。

1 T' m$ I* A7 O/ b4 utvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb  T7 @5 d! ^6 Z5 N9 k
我同你都係一樣,非常熱愛劇集綜合吹水區,我呢個咁無用嘅前任,到呢一刻,終於真正放下心頭大石囉,多謝你!
3 p& v, F( j! DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。 " w1 S- s2 j# N# l( w* O
最後多謝版主JackyNelson, blacker14tt,timmaxsing, LastWinner, rrliew 幾位大姐大佬嘅評分。
我覺得最後幾集和大結局的劇情去得太快, 應該係cut左唔少劇情... 例如片頭爾妃掌摑小桃, 淫蟲五郎去京城食肆拆招牌 (TVB的官方相有呢幕), 回復女裝的小魚和天寶在沙灘的一幕 (好似何雁詩講過去西貢某個沙灘拍大結局), 我估加返cut左的劇情, 最後幾集就唔會去得咁急
7 I' V5 Z, K' U1 N  h: @: aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, _4 [8 @% f3 L* F0 h* _
另外, 謝謝樓主用心去分析! 支持!!

評分次數

都算係咁啦~~~~~
Happy Ending,相信人人滿意。
6 |9 U+ h* a0 s7 c, f/ N
0 Z4 F/ p/ G- V/ t/ zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。不過小寶被假閹又有點奇怪,竟由雍正手下去做?皇宮內不是有專職太監負責嗎?
Happy Ending,相信人人滿意。5 _! g; ?0 c1 c; k# q2 I4 A6 Q
www1.tvboxnow.com5 s% Y8 j8 Z+ c
不過小寶被假閹又有點奇怪,竟由雍正手下去做?皇宮內不是有專職太監負責嗎?tvb now,tvbnow,bttvb  a; x8 C# z) N$ t
arthur2005 發表於 2014-3-24 01:11 PM
1 C3 q, f2 O# g4 F. P6 a
係喎!又多個疑点,多謝athrur2005。
* z1 i& j+ j$ ~+ l公仔箱論壇係喎!又多個疑点,多謝athrur2005。
5 O  @( F1 q) J2 p& v9 K公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-3-24 01:48 PM
6 s% ^+ [0 j% h  z% g! }* h0 P3 p. v
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 p# d/ A3 H" r* s9 l
呢個算唔算係疑點呢, 我覺得一半一半啦!
! o) V; {8 ]6 b" \8 Xtvb now,tvbnow,bttvb如果唔皇上唔搵個近身去做假閹, 搵個太監做, 咁咪真係閹左高天寶!!
小桃
蚊蚊我喜欢
the ending is good anyway, i will miss it