返回列表 回復 發帖
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-19 12:12 PM 編輯 " @) v. M: Q7 m- m8 \) q
! m8 i3 h4 U" i  l
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 l# `- }( Q- P

6 h7 s, |! d8 m, ^) B! q: D+ c8 C3 l2 V嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...
7 v0 [; e' h) D/ s3 ^" o/ H( [( Jwww1.tvboxnow.com金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
tvb now,tvbnow,bttvb) w9 O& z0 b, D- @+ d9 C+ H- m
哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。www1.tvboxnow.com7 d+ n/ {# r! }6 T5 R  T# D1 O4 f
話唔定可以見到釘姐睇檔........
+ ~9 T0 o' I9 N* K* {「釘姐的背影」好似書名。
; a/ Z: ]5 E5 z0 U$ v$ l
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
& O8 A* q3 i( m( B9 m& n
哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎
* J4 `' Y# f( s7 h+ w) jleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
+ D- @7 A. k$ n" q6 Y* u! C
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
* u( r2 M' M% b, m
個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎www1.tvboxnow.com! p2 \+ L3 E3 s0 F+ A
/ p  z5 _" @  K$ p. F公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
; M  r* N3 @3 ^% Nwww1.tvboxnow.com: g* w2 @% s* O3 q
多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# ]) B5 ?9 O7 c
/ r- C5 A2 u8 u% g! n/ Z( }www1.tvboxnow.com29405572940558
$ ~+ j0 `5 D; ?& x2 [leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
/ t  k+ [' ^2 K2 ?# ltvb now,tvbnow,bttvb0 h+ d$ J) B  |) }9 H% b" ?
等我都買件紅肚兜著下先
6 M( s( p1 D: u$ y& D多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
' \4 x) U4 a1 vmnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
/ j7 X( k! s! v
係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
4 E: k8 V& e; u) X+ C3 ]www1.tvboxnow.com
# R9 `  Y2 D( i' ^6 X$ NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。等我都買件紅肚兜著下先tvb now,tvbnow,bttvb6 `) X' Y" L6 [8 ]* z, x: }
大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
www1.tvboxnow.com+ \$ G1 \. a; E* u. q& p! _, M
可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?
' b. v. w# @6 v2 E' [: z4 ~& \. n" w7 {哈哈,講笑啫 唔好嬲
tvb now,tvbnow,bttvb5 e% e) _5 m6 q5 s) P

j& n* o. N3 D" Iwww1.tvboxnow.com聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
% `' n, L0 y/ R. A+ i* L+ uwww1.tvboxnow.com: Q  h" Z3 H6 V  Q
: p  _1 h6 |3 F: {公仔箱論壇大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
- g: ^' |$ Z. \) xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。维基百科
7 ~* g4 S  Y- Q0 STVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。tvb now,tvbnow,bttvb4 S  Q3 _  A  v
公仔箱論壇5 A  o, ?5 O9 k+ j. W6 M7 }
簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

2943426www1.tvboxnow.com+ x. o6 Q% t9 g. V, D! K& E' ?
2943427www1.tvboxnow.com: Z8 h. z3 |3 F7 i6 U
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
, Q/ v6 b' T3 y0 DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。leekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
9 s( v* e* R  ~* N2 l0 P# mwww1.tvboxnow.com我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??www1.tvboxnow.com( ]2 m7 T3 n; ?# G. E/ \
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
# H' X( y, Z& j! i' h% V我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.www1.tvboxnow.com, r$ \! v0 |. M* T
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
- F5 q7 O& I$ P5 n* ]
應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??
- f+ J& Q- i* j公仔箱論壇啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來0 j) k; C" N8 f. \7 e) A$ F2 ^
timmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
tvb now,tvbnow,bttvb' b; t& O$ e, b/ \0 A  [
皆因我無聊吖嘛J神版主
www1.tvboxnow.com8 g/ Q5 @1 J9 e. b4 E9 w$ D3 D$ B- k3 |
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
' P, x, J8 z% ?' V9 ~, c/ UPedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
- i+ S* w2 _' s公仔箱論壇這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-23 01:30 PM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 r& J# n& _' G3 t' ?1 J; i- N( A

7 T. p  R# X8 q" h# y2 d$ m
( a) l2 x! ~- t* zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
+ W1 e  T- A' G' S* r" I公仔箱論壇細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?
# B; d" C, V5 T2 {) n& ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb& |3 |7 K! b& }9 c- F4 ]1 h/ _
" r& J" q1 i1 k+ e! q. ?$ K% A
我再補充少少吖。7 x' v9 d3 P+ S8 P( @
香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。
" u4 \+ w$ E) M' }. Q: q, }
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 t3 i+ G: g" E" p
每年正月二十六為
借庫日。
  M8 s# n" z4 h/ i
唔明再出聲啦。