返回列表 回復 發帖

轉貼文章 = 何謂醫德.何謂尊業.何謂愛心.

寵物係人類伴侶又等同自己d兒女.當它有病時主人既心情好難受因你視為它家中一份子.而獸醫既專業水準大多數唔一致.愛心仲唔使講係冇.佢地只求$$.有d主人自己能力唔多夠但眼見自己d仔女有事唔理得咁多睇左先最多自己慳d用錢.寵物有病診金一定貴過人睇醫生.但佢地醫德有幾多.咁醫死jo後又可以做d嘜.我地做主人唔好發夢啦係冇得告.獸醫投數委員會係佢地獸醫自己監管自己係義務性質仲告d咩答案係佢地醫療冇失當.手術程序冇失當.一大推尊業名詞.請小心選擇你獸醫.
以下是本人經望所有愛自己d寵物主人去想.愛心.尊業.醫德.何在..........
a.)本人由大埔搬屋到馬安山.因我個女女睇開大埔醫療中心.因似順利成章就到馬安山福安商場動物醫療中心作絕育手術.這個不知所謂既聯營機構不但沒有尊業操手及不理寵物生命同狗主愛心.所謂西人醫生眼似好權威但佢地跟本冇尊業這2字.手術後2日內把我個女女送走.20/10.9:30am到中心做手術先來個驗血費用$550.報告2:00pm出話紅血球高小小但醫生話絕育手術可以做.4:00pm手術.7:30pm取回女女.但回家後傷口可始出血到凌晨3:30我和我太太一同送女女到勝利道佢地聯營各名又係動物醫療中心去到用手把女女按住血管止血當時真係流小又話費用$500我一定唔比因係聯營.但佢話醫生方面唔係聯營.(但我都冇付我個女生死都未g)到21/10早上我即回馬安山福安商場動物醫療中心再作檢查.佢地都話冇事跟住打佢3枝針.消炎.止痛.維他命K(用來凝固d血快d)到晚上9:40分女女牙肉全白10:20分就送走我個女2日內因內出血.可謂專業門面好似好大但醫生各自$.這間中心不理狗主既付出同愛心.女女跟本就醫療失當絕育手術後內藏慢慢出血佇藏肚裏. 祝妹妹安息.永遠掛念你. 22/10/07
b.)每個寵物主人都會對自己d寵物視為仔女.我不是用這個文章區去唱那間獸醫.我亦從來冇寫1個字上xx區.但今次真係好傷.因我有2間可以揀但我決定係錯錯問題係發生左先知錯.但佢地間醫療中心跟本1D愛心都冇.何解因星期六當晚20/10/07零晨2:00我以發覺我女女手術傷口仲出緊血我即送佢去佢地勝利道24小時聯營既中心睇.條8婆話你係馬安山睇你到我呢到睇都要比$500我問何解咩叫聯營佢嘜都$$行先我最後冇比.到早上9:30再回馬安山福安商場個間中心但不是幫我個女做絕育個位.冇計焗睇但佢講又係冇事打再3支針.但連用超聲波照都冇照.一只狗共傷口出血共14小時自己計下人都死.弟3枝針叫維他命K用來凝固d血佢話你只女女凝固血慢.做狗主識咩呢你尊業冇得.我女女血流出體外我一定另找另一位醫生但原來係體內到晚上9:00女女牙肉變白就此完了共流血26小時.一句咩叫愛心有冇想下做佢父母(狗主)既心態.連我晚上8:45打電話去勝利道24小時個間話我只女唔得啦佢仲同我講你今次1定耍比$先 尊業.愛心.操守何在.狗/貓=自己仔女.就一句sorry同用d尊業名詞何苦對我們一群人何交代.冇愛心.醫生操守何苦講sorry用心同用d真正尊業既野來診症及人術.多謝各綱友意見
c.)To:各位寵物主人
這個聯營機構有以下分店有d名唔同 請睇清楚真係好無良.我女今日以經解剖左上水漁農處同佢講結位置冇問題(但我親身打電話去上水解剖場佢地報告要1個日左右先出.但佢以g咩事.我唔明) 佢話我個女本身凝血有問題係失血過多已死.咁我地有做手術前有做驗血咁血凝唔到仲唔係呀佢地唔係第1日做手術..咁算吧3日內本來心情平靜好多..但你地知唔知佢個電話講咩.我未見過d咁ga醫生同中心同咁冇人性既人.
***我地會寄番張單比你係你個女個漁農處解剖費用..同當日驗血費用(因當日佢地忘記收)你地想下狗主冇左個女弟2日既心情.佢地呢個機構冇人性到咁....***
有關診所地點:
1.勝利道16號D地下 TEL:2713 4155
2.香港半山摩羅廟街28號地下 TEL:2140 6581
3.馬鞍山1福安花園59號地舖 TEL:2633 8506
4.大埔仁興街54號地下 TEL:2656 1168
5.粉嶺聯和墟聯安街31號地下4號舖 TEL:2677 6046
6.西貢灰里208號地下 TEL:2791 0308
7.香港動物醫院 TEL:2512 1277
**金錢係仲耍但我倆公婆冇兒冇女.我就當寵物係唯一兒女.愛心唔講.尊業何在算我個女真係凝血出現問題第2日早上留再成晚血咁係咁係=等死.真正既專業係咁嗎?今次只事冰山一角既事按例大把佢地只叫你去獸醫管理局投數但成功有幾多太多專業名詞我地普羅市民又知多小及仲有多小錢去鬥...
***停一停諗一諗這個口號我地香港市民大多數最到.我地又感覺比d獸醫擋緊..做得d咩.何謂愛心 何謂尊業 何謂醫德 .再見我的女女