返回列表 回復 發帖
個客遇上大騙子:
今早有個客攞左個驗廢氣肥佬紙黎,佢個HC同CO的reading係個limit的十幾倍通常咁樣肥法都會係前02sensor死,於是同個客講左如果睇完發覺係個02sensor壞的話就會直接同你換,唔再通知浪費時間,個客都話好。
點知駁部scanner落去睇資料流時發現個sensor一D問題都無,於是派出警犬嘗嘗死氣的味道,點知佢話D廢氣用黎呼吸都唔會死,奇怪!點解會肥佬?再望望個sensor,EEEEEEEEEE~~~點解個插蘇有人郁過!!!於是膽粗粗就攞去驗多次,個result出黎竟然係pass,仲要係非常低果隻!
通知個客個結果,佢話佢一次過送左2架車去驗,1架pass另1架就唔得,還要報了個天價換02sensor!好一個騙子
見到呢句“reading係個limit的十幾倍”....
我就諗起福島核幅射
咁情况都冇著CEL???
如果自家用 scanner 呢部OK嘛?{innova 3100}
Aenergy 發表於 2011-5-11 09:18 AM
部innova 3100可讀可洗及有freeze frame睇已經非常足夠了
啱啱走去探个朋友...去到佢屋企....
見到條 driveway有架 08 年sedan想放.....
原來係个 friend想賣咗佢...換部細車....
心諗....試揸吓都冇壞ㄚ...
好...同个friend 出去試吓先...
第一次揸CVT 四缸車....佢老豆ㄚ. ...
Aenergy 發表於 2011-5-13 08:33 AM
比你考起喎唔好話我知係Dodge Caliber呀!唔好買呀,超多野整
好好多呢
已經騎咗隻馬番屋企....
聽日攞去換咗偈油先....
唔知四萬幾咪要唔要換埋CVT 油呢???
我又肯定個朋友冇換過.....
聽講換呢隻油都幾貴吓
Anyway......我只係想講....
“原來坐馬車真係快過坐牛車”
重 ...
Aenergy 發表於 2011-5-15 10:10 AM
五萬換一次波箱油啦,貴就貴DD啦!
換新頭象我想睇騎牛搵馬圖
種類繁多,想極都想不出來等極又無架咁嘅車入黎
走左雞,睇漏左添置頂帖好多時走漏眼

小心啊!依加好多車個charge都經行車電腦

無charge的話有可能係個腦壞
又由於經個行車腦,所以個電池頭鬆鬆地又時過時唔過就好有機會撞死個腦
講開又係喎
我架STI冬天無楂搞到無電
搭返著佢攞去做INSPECTION
過唔到喎
完來係個電腦RESET咗無哂DATA
楂返100MILES倒再做搞掂
7221116 發表於 2011-6-14 04:37 AM
電油只提供3個月的新鮮保證
電油??
what do u mean?
7221116 發表於 2011-6-17 08:12 AM
電油=gas=fuel通常3個月之後性能會下降
吓?
咁同舊電有咩關係呀
GET唔到添
我之前講緊無電
唔係無油呀
7221116 發表於 2011-6-23 07:48 AM
講開又係喎
我架STI冬天無楂搞到無電
搭返著佢攞去做INSPECTION
過唔到喎
完來係個電腦RESET咗無哂DATA
楂返100MILES倒再做搞掂
7221116 發表於 2011-6-14 04:37 AM [url=redirect.php?goto=findpost&pid=31222276&ptid=422640][/url]
因為你話冬天無揸,我估你油缸內的電油已超過左3個月
剩底個3支舊火咀應該會去另一間屋企附近既車房搞埋佢
之前個間太遠了, 只係個日咁岩順路先去個度搞

我講完了. 但有野問
我想問既係皮帶聲. 冷氣泵係咪有條皮帶?
凍車著車時"吱吱"聲好核凸, 我估係冷氣泵, 因熄左冷氣就無聲了
諗住呢個星期6去執埋d手尾佢, 平日完全唔得閒

搞火咀手尾時換埋佢應該幾舊水得啦掛?

不過架野立還立, 60L油都行到450km
大部份時間行市區&開行冷氣
搞到我有少少期待換完火咀後會唔會行多幾十咁呢
1mz-fe 發表於 2011-6-22 04:39 PM
你架是否3.3engine?如果係的話換後面3隻要拆走upper intake先換得到

應該係皮帶到期了,建議你比較一下原廠及雜廠的皮帶價錢,因比美地區的原廠與雜廠皮帶的價錢非常接近
我是在香港, carwing師傅你好

咪就係豐田1MZ-FE 3.0 V6, Camry / Harrier / Estima 共用既呢
係呀, 要拆"生氣"先換到火咀, 我外行人見到都煩
岩岩問左間車房, $500人工, ok啦

希望換冷氣皮帶唔太貴啦 ...
1mz-fe 發表於 2011-6-23 02:11 PM
3.0就唔需要拆,係比較難及時間讓引擎冷卻
火咀形號就建築用回廠指定形號,改用其它形號有可能引至大食及無力
唉!
人真係有多種
話說昨日有個Benz友黎檢查指揮燈長唔會閃
經檢查後發現係個閃掣壞左
無乜特別,佈價後他說OK,咁咪同佢order零件囉
點知今日佢打電話黎話件零件唔駛我地同佢換喇
佢過黎同我地買,自已動換可以慳返D人工唔駛比
我話:吓!你睇住我拆左個閃掣出黎檢查後學識左點換就自已動手
咁我的檢查費同邊個收?裝拆一次的人工又無得收?咁學費都要比D呱!去pick up件零件的汽油錢都要比D呱!
吹漲!!!慘過食白果
carwing dai lo on vacation. no new post lately??
wawawa3 發表於 2011-7-29 10:38 AM
得個靜字,平常都係換油,換迫力同埋做下tune up等等,相信大家無乜興趣
依加整緊架1972年的Louts ,過兩天會upload相