返回列表 回復 發帖
/ I! _$ i1 `' [! ZTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ Q% L$ x) G7 }! f0 a4 p0 T) B6 Q
/ T0 B' m1 O4 c公仔箱論壇  `) c/ R0 v2 Z- x8 A- M5 l/ c
嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 l* A( T! T6 f! w
金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
tvb now,tvbnow,bttvb, c& k+ C5 Q3 @- d
哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。
+ P7 s/ C/ Z& y3 z話唔定可以見到釘姐睇檔......../ e& V; m, h* I- Z- R3 W
「釘姐的背影」好似書名。
. n  P7 a3 S# L$ O/ r; f+ ttvb now,tvbnow,bttvb
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
1 j$ Q: U( @9 Y, H; z
哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎
" u! J& a$ d/ V9 _4 WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
. t* z$ M* O9 M0 O  p( E0 Y多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
tvb now,tvbnow,bttvb5 a: ^, _. E9 K8 m4 w
個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎) p- C. W. M$ e5 F
2940553$ |) p5 D9 V! [' @, t$ W) T8 b3 w
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
" g3 W& I5 }7 G% f- qtvb now,tvbnow,bttvb
" f# e9 r" }4 rwww1.tvboxnow.com多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜
) b; l" p+ @* g, X# ~/ q- }2940554TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 e* q5 n" j! o' _& ]) F
4 h  D/ r% ^% E) J9 Cleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
4 {' T& o! |+ q+ G# R9 w

5 B# d+ W' c1 I* M% x" P( F1 a. w4 q- x! r公仔箱論壇等我都買件紅肚兜著下先
% U# g/ b8 z  L% A3 awww1.tvboxnow.com多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦tvb now,tvbnow,bttvb  I+ V/ Q) k( k8 H. I8 c
mnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
8 q5 ^/ u# @8 \係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
; i. o4 l$ r2 ]- G

: B6 y3 u: I* G% h3 H' gtvb now,tvbnow,bttvb等我都買件紅肚兜著下先www1.tvboxnow.com3 z. w  F$ `# \" {% f7 n/ o
大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
www1.tvboxnow.com# F" V* t- N  Z% w3 T8 y
可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?
" |0 g. D7 g% C6 z- h" d5 u公仔箱論壇哈哈,講笑啫 唔好嬲
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. I& P: o- H* W7 K

" @/ `5 m* c. t$ `: i3 atvb now,tvbnow,bttvb聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
本帖最後由 Pedestrian_A 於 2014-9-23 04:02 AM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb, J2 O7 n$ e4 [0 I& a

" j5 G; f, _7 o6 C5 y' u' k" ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
其實唔係咁明乜野叫借庫..TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 O/ w7 F+ ^) [
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
公仔箱論壇% A& h8 W" L, P: A5 A; q& x: T
维基百科
/ H) @- e0 A$ o) i4 M  ^: _1 HTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。' L' Z) {) J! v; ~  ]& b" O% J
+ U! K2 ?; j  ?9 F' w3 A1 T
簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

2943426tvb now,tvbnow,bttvb% |/ x- v+ H0 n
2943427www1.tvboxnow.com1 k8 Y' c4 k  Q+ c
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 Q; ?( U/ s6 z& W# m$ Q+ A& Z
leekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
www1.tvboxnow.com# a' a: Y* p' G# f2 F* _" M
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??6 a- S* T+ ^" e, g( t
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
tvb now,tvbnow,bttvb8 f7 {0 r/ x  B- e( o4 t
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
" ]& t. `$ p* ?# OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
! A4 T6 Q5 ?; G' r* M應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??
- _2 Y& a! C# wTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
# ^- {$ L0 M  y, E" ~公仔箱論壇timmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
1 O2 E" e5 u9 n+ R8 j$ x皆因我無聊吖嘛J神版主
www1.tvboxnow.com! r. h. a7 _4 Z6 |+ K: X6 X
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.www1.tvboxnow.com1 Y2 o! ~! a9 i9 N3 t& @
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 k/ h% ~5 z5 G1 a; ?2 l
這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
0 m& p! h% w0 K- S- \1 dtvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb& i* V- a; Q2 M) C/ p+ j( \. Z
其實唔係咁明乜野叫借庫..
5 j  _: i7 Y6 C$ ?9 ?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
! j1 s$ {  f6 G細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?6 w% [! Y+ E0 r4 W6 H

% B, t- D2 E- g" ~$ h4 ?% Q; pwww1.tvboxnow.com
! R7 `3 G: L& u; L1 Q6 [* I( G/ N" x公仔箱論壇我再補充少少吖。
- s" q6 Q6 W1 z9 W2 D7 W; Y! `tvb now,tvbnow,bttvb香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。
; ?5 f. x- _) c- v$ ~$ B# v7 ^* C
$ V# b7 x6 H, h" X- c- a+ ^
每年正月二十六為
借庫日。" ?5 Z- M5 Z  Y
唔明再出聲啦。