返回列表 回復 發帖
有工返其實都係好事
外星貓E生
有工返其實都係好事
CC517 發表於 2019-2-25 12:47 PM
.... ~ CCgg
the reaction of 有工返 should change to
... have money to use, for traveling & dating & ... ~
╭♡☆放慢脚步 享受不一样的生活 °♡♥
沒聽過擲柑節,過年有人去林村擲許願樹就有。
CC517 發表於 2019-2-24 03:44 PM
难道这是大马独有的活动?
马来西亚元宵节不闹花灯,而是许多单身男女参加“抛柑接蕉”活动,希望用这个方式让自己“捞到”一个好姻缘。“抛柑接蕉”习俗原是祖籍中国福建的马来西亚华人的习俗,起初是青年男子向海中抛苹果,期盼早娶贤妻,姑娘则抛柑橘,希望觅得如意郎君,后来逐渐演变成女抛柑橘、男掷香蕉。如今,在吉隆坡、雪兰莪州、槟城和马六甲等地,仍有这样的习俗。
你咁样讲,我呢边真系好似无类似活动哦
难道是福建那边的传统?
條骨都無佐lu
.... ~ CCgg
the reaction of 有工返 should change to
... have money to use, for traveling & dating & ... ~
fls125 發表於 2019-2-25 01:20 PM
快啲去返工,借啲錢來使下
外星貓E生
125妹妹掛住去旅行哦
條骨都無佐lu
而家啲細路係好鐘意去旅行嘅
外星貓E生
我呢边就系D大妈大爷中意去旅游
條骨都無佐lu
貓宅啲細路,一出來做嘢有錢就去完日本、去澳洲、去台灣、去越南。返屋企換過喼衫又出門了
外星貓E生
即系全部人工高咯,否则点有甘多钱洗哦
我呢边D大妈系因为有退休金,日日有钱袋
唔洗得老到行唔郁乜-佢地系甘答我的
條骨都無佐lu
咁又唔知啦!佢地老豆老母比咪得囉
外星貓E生
下下开声问父母拿钱去旅行?我就做唔出了
條骨都無佐lu
你咁样讲,我呢边真系好似无类似活动哦
难道是福建那边的传统?
lhy92725 發表於 2019-2-25 06:12 PM
明年过去看看
下下开声问父母拿钱去旅行?我就做唔出了
lhy92725 發表於 2019-2-26 02:21 PM
一种米养百种人