返回列表 回復 發帖
原帖由 carwing 於 2009-5-13 12:50 AM 發表

梗係唔只
camry個司機位電窗掣都超過400蚊加幣何況係Leuxs
咪又係嗰粒,我成日去 Toyota 買 Lexus part

回應 tshek 第 466 篇文章

ES330同Camry 套前皮唔一樣的小心
原帖由 carwing 於 2009-5-13 01:45 AM 發表
ES330同Camry 套前皮唔一樣的小心
用 part number 嘛

好似 IS 係用 Camry 嘅同一款door courtesy light

有 part number 就唔怕錯
今日無野做走去睇電視
discovery channel剛剛就係播影幾個儍佬整爆架BMW的side airbag
睇下傳聞中爆side airbag時會唔會爆死個用錢尺開門的賊
他們非常專業
用左唔知D乜Q整左個頭骨出黎
入面還要加入紅色的 liquid,外面再加膠,整到成個人樣咁
再用鉗,連棍,油壓等等,做成兩隻手拿著鐵尺去偷車一樣
最低死係有埋remote control 控制把鐵尺隊下隊下咁
真係比佢地吹漲
搵埋個整airbag的專家在場
所有測試完之後,個個走到老遠玩野
經過數分鐘測試之後,個airbag始終無爆
鏡頭轉向個airbag專家
跟著個專家講左句"the airbag is inside the car is not inside the door"
笑到我死
何況架車都無著,個airbag會唔會爆都成疑問

跟著又測試下踢隻門
班儍佬出動油壓去踢
一出招,成隻門都變形 又無事,係都唔爆

最後駁錢用remote整爆個airbag
佢地將個假人貼到玻璃前面,再用鐵尺隊著條頸
一開製,airbag馬上彈出,個假人一丁點問題都無,就連門玻璃都無爛
Mythbuster.....

佢哋都係 test 吓一啲人人都話會,但又唔知真定假嘅傳說
教授,full synthetic 定 synthetic blend 好啲??

兩樣都有人話比較好,邊句先真?
教授,full synthetic 定 synthetic blend 好啲??

兩樣都有人話比較好,邊句先真?
tshek 發表於 2009-5-13 10:19 AM
synthetic blend的中文解說應該係半合成機油吧
點解會半合成好過全合成呢?
我本人就無比較過
啲人話synthetic blend取各家之大成,有齊普通機油同synthetic嘅優點

我自己一架行full synthetic(自己換),一架行synthetic blend(車行送)

覺得差不多
啲人話synthetic blend取各家之大成,有齊普通機油同synthetic嘅優點

我自己一架行full synthetic(自己換),一架行synthetic blend(車行送)

覺得差不多
tshek 發表於 2009-5-14 08:40 AM
咁你有無另外一架係用普通機油的作比較?
其實都係差唔多的
架 Echo 係用普通機油,係差不多,不過可能長期先見到分別
教授又偷懶
今次唔係偷懶,係無野做,唔通話比你知我今日換左兩架車油咁慘咩
今次唔係偷懶,係無野做,唔通話比你知我今日換左兩架車油咁慘咩
carwing 發表於 2009-5-19 08:37 AM
睇 Mythbuster 囉
难得你甘得闲...卑D难题你啦!

Mazda FC3s. RX-7 1988-92版.
Rotary engine 第二代.

car兄. 你对Rotary engine既maintaince,维修保养有无研究?
如果要加Turbo. Supercharger Turbo配得Rotary Engine吗?

尼款车好久啦. 你有无拒既维修手册啊? 多谢晒...
睇 Mythbuster 囉
tshek 發表於 2009-5-18 05:02 PM
Mythbuster我都有睇~! 講黎講去咪係講兩個變態佬玩D變態野~ 但係又幾好睇~!!