返回列表 回復 發帖
难得你甘得闲...卑D难题你啦!

Mazda FC3s. RX-7 1988-92版.
Rotary engine 第二代.

car兄. 你对Rotary engine既maintaince,维修保养有无研究?
如果要加Turbo. Supercharger Turbo配得Rotary Engine吗?

尼款车好 ...
crashersus 發表於 2009-5-18 07:08 PM
好耐冇見~ 最近攪D乜~? 我冇聽過有人裝Supercharge落副轉子引擎度? 通常D人都係改大個Turbo~
未我聽過 Supercharged Turbo~?
維修手冊~? 當然有~! 只不過你冇入黎"車迷資源區"~

481# fly814

等我入去睇睇...
Mythbuster我都有睇~! 講黎講去咪係講兩個變態佬玩D變態野~ 但係又幾好睇~!!
fly814 發表於 2009-5-19 01:41 PM
多數喺一啲未經證實嘅傳說
难得你甘得闲...卑D难题你啦!

Mazda FC3s. RX-7 1988-92版.
Rotary engine 第二代.

car兄. 你对Rotary engine既maintaince,维修保养有无研究?
如果要加Turbo. Supercharger Turbo配得Rotary Engine吗?

尼款车好 ...
crashersus 發表於 2009-5-19 11:08 AM
保養方面其實無乜特別
二衝程engine比4衝程的保養還要簡單
只須要定期換下油,風格,火咀等等
無乜特別
加supercharge就唔建議,副偈好易死
你有無換flywheel?
我有客換完個mazdaspeed的flywheel之後的返應真係比想象中好
484# carwing

flywheel? 么黎卡?
飛輪
昨日幫架02年camry換strater
換完之後無怠速
通常這個情況都係因為拆過電池頭
駕駛十多公里之後通常都會回複正常
但係佢就係唔得
無辦法之下唯有幫佢睇下個天風 Throttle body
原來個天風裡面非常之污糟
清洗之後馬上回複正常
終於有工開
終於有工開
tshek 發表於 2009-5-21 02:32 AM
想開支香濱興祝
今日有架4runner入左黎
嘩!大玻璃爛晒
再睇下,右邊大燈爛埋
右前沙板凹埋
再睇下頭冚近玻璃都凹埋
問下乜事啦
個客話被個鬼仔踏加單車撞到,成個人飛埋上大玻璃到,所以大玻璃都爛埋
佢話要報警
點知攞得電話出黎的時候
個鬼仔已經踩著架單車走左去
搵唔返
即係冇報警??備咗案先好似好啲喎

唔係一陣個靚仔有咩事就大檸樂
即係冇報警??備咗案先好似好啲喎

唔係一陣個靚仔有咩事就大檸樂
tshek 發表於 2009-5-22 12:37 AM
有去備案
不過個差佬無幫佢備案
只係比左佢個NO.佢
話唔洗備喎
有去備案
不過個差佬無幫佢備案
只係比左佢個NO.佢
話唔洗備喎
carwing 發表於 2009-5-22 01:37 AM
有就得啦,最怕一陣俾個家長反咬一口
剛剛搞完架Ford Windstar換波箱
行得15萬km就死左個波箱
都唔常見,應該無咁快死
真係有幸有不幸
個版有新 icon