返回列表 回復 發帖
但大長針話綠豆先可以解毒架喎.. 當我睇完大長針之後.. search網上資料.. 綠豆緊係可以解毒架... 如果豆漿(即係黃豆)可以解毒咁咪食豆腐飲豆漿已經得喇... 黃豆唔係只係豐富蛋白質架咩??
但大長針話綠豆先可以解毒架喎.. 當我睇完大長針之後.. search網上資料.. 綠豆緊係可以解毒架... 如果豆漿(即係黃豆)可以解毒咁咪食豆腐飲豆漿已經得喇... 黃豆唔係只係豐富蛋白質架咩?? ...( y* c$ y- W' Z- ?9 F
大文細佬 發表於 2014-9-14 06:44 AM
tvb now,tvbnow,bttvb5 b6 K" H- D; d$ H  t3 d+ k
細佬你點解咁好記性嘅,《大長針》啲劇情我真係已經煙消雲散囉,幾乎好似無睇過咁。
' D" @4 ~- z% L" |1 h0 r* i# w8 }( s你唔提都冇醒起豆漿係用黃豆做嘅喎,而綠豆先可以解毒,咁即係阿常大夫應該要用"海帶綠豆沙"或者"綠豆沙沙冰"去解毒
1 Z& }0 G6 H3 F+ ?+ GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

" a2 s8 J0 O1 |' E+ Gwww1.tvboxnow.com呵,又學到嘢,多謝晒。你咁乖,請你食吖。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
一集都無睇過。
62# leekwoklam 当人体误食了重金属,如铜,铅等,这些东西会使蛋白质凝固,人就要出现中毒的现象.这时,我们喝牛奶或者豆浆,可以跟牛奶或豆浆中的蛋白质发生作用,从而保护了人体本身的蛋白质,缓解一下.
www1.tvboxnow.com5 K2 U. ]6 Q- F2 n2 \
細佬你點解咁好記性嘅,《大長針》啲劇情我真係已經煙消雲散囉,幾乎好似無睇過咁。
% x4 M3 }( {6 l! T; n+ X$ R& q7 l* uwww1.tvboxnow.com你唔提都冇醒起豆漿係用黃豆做嘅喎,而綠豆先可以解毒,咁即係阿常大夫應該要用"海帶綠豆沙"或者"綠豆沙沙冰"去解毒。www1.tvboxnow.com1 q+ h1 [& Q, u; Z
2938071 ...
' j' S. ~  V2 C" m, f6 {leekwoklam 發表於 2014-9-15 11:43 AM
百度講既  当人体误食了重金属,如铜,铅等,这些东西会使蛋白质凝固,人就要出现中毒的现象.这时,我们喝牛奶或者豆浆,可以跟牛奶或豆浆中的蛋白质发生作用,从而保护了人体本身的蛋白质,缓解一下.  豆漿都有一點解毒作用的
但大長針話綠豆先可以解毒架喎.. 當我睇完大長針之後.. search網上資料.. 綠豆緊係可以解毒架... 如果豆漿(即係黃豆)可以解毒咁咪食豆腐飲豆漿已經得喇... 黃豆唔係只係豐富蛋白質架咩?? ...9 P! h# s) {* o3 R5 N0 y- w: {  C7 w+ t
大文細佬 發表於 2014-9-14 06:44 AM
上化学课的时候,老师说重金属盐中毒能用豆浆来解毒,是因为重金属盐与喝下去的豆浆中的蛋白质反应,能达到解毒的目的。当人体误食了重金属,如铜,铅等,这些东西会使蛋白质凝固,人就要出现中毒的现象.这时,我们喝牛奶或者豆浆,可以跟牛奶或豆浆中的蛋白质发生作用,从而保护了人体本身的蛋白质,缓解一下.
dont take it too serious, its only a drama
7 g4 V- [# Y9 l3 p/ T6 d- D5 xtvb now,tvbnow,bttvb細佬你點解咁好記性嘅,《大長針》啲劇情我真係已經煙消雲散囉,幾乎好似無睇過咁。www1.tvboxnow.com7 }/ O) k6 {$ ~9 b% y
你唔提都冇醒起豆漿係用黃豆做嘅喎,而綠豆先可以解毒,咁即係阿常大夫應該要用"海帶綠豆沙"或者"綠豆沙沙冰"去解毒。
9 D5 U* m2 }  d! a0 |  Ktvb now,tvbnow,bttvb2938071 ...
! b* {8 q6 j* T& N  z6 m公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-9-15 11:43 AM
5 p9 U- W8 [$ ^! Nwww1.tvboxnow.com
' R9 U4 T" s0 H$ t, t我都係上年睇大長針架.. 勁好睇.. 睇到一晚睇幾集... 綠豆本身都好有益架網上講
上化学课的时候,老师说重金属盐中毒能用豆浆来解毒,是因为重金属盐与喝下去的豆浆中的蛋白质反应,能达到解毒的目的。当人体误食了重金属,如铜,铅等,这些东西会使蛋白质凝固,人就要出现中毒的现象.这时,我们喝牛奶 ...
) B8 q( s+ r- }, a8 C  p( _0 ?7 htvb now,tvbnow,bttvbhajime112 發表於 2014-9-15 08:43 PM
" t# {, t  ^, _) G! S2 oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
$ X7 M7 ]+ C1 |0 JTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。嘩你好詳盡呀.... 化學知識已經比番阿sir好耐喇... 你咁講我又知多啲喇!... TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. j9 \) b& W8 e7 `! b: W/ N* \
但"九九"丹好似用好多毒藥加埋好多貴嘅補藥mix埋一齊而成架喎.. 咁即係理論上.. 都同時中啲毒無關金屬類架喎.. 即係係咪應該同時大量用綠豆呢?? .. 不過都係傾下啫.. 唔洗咁認真.. 多謝你啲咁正嘅資料!
dont take it too serious, its only a drama
  x& e% n: S* [8 R% {* _wakeup99 發表於 2014-9-15 09:21 PM
+ t# p' l3 t  i) r$ }8 ]3 cwww1.tvboxnow.com
0 K8 @. d% c7 r* t( ^' u, zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。係呀.. 唔洗太認真... 不過咁都可以學到野喎.. 原來金屬中毒可以飲奶或者豆漿解毒架
清末民初的年代劇是TVB劇作家最擅長的劇本,但女主角不喜欢
62# leekwoklam 当人体误食了重金属,如铜,铅等,这些东西会使蛋白质凝固,人就要出现中毒的现象.这时,我们喝牛奶或者豆浆,可以跟牛奶或豆浆中的蛋白质发生作用,从而保护了人体本身的蛋白质,缓解一下. ...www1.tvboxnow.com+ g8 P1 C  w* Q7 G  B. d  k' c
hajime112 發表於 2014-9-15 08:31 PM
公仔箱論壇, s6 q1 z6 m+ ]
多謝補充資料,睇本劇又可以學到小知識,幾好。
tvb now,tvbnow,bttvb6 ~; ~  W4 ~% @8 X
3 {3 [) L% O' y" E; K7 H2 g- G% i' m
嘩你好詳盡呀.... 化學知識已經比番阿sir好耐喇... 你咁講我又知多啲喇!...
+ _& ?, x" W; V1 D3 Ltvb now,tvbnow,bttvb但"九九"丹好似用好多毒藥加埋好多貴嘅補藥mix埋一齊而成架喎.. 咁即係理論上.. 都同時中啲毒無關金屬類架喎.. 即係係咪應該同時大量用 ...
! @: W4 b3 M6 Z大文細佬 發表於 2014-9-16 01:34 AM
- y. i+ \/ w7 ~' t# T7 fwww1.tvboxnow.com哈哈,雖然我都係老師(Maths),但偏偏最唔鍾意Chemistry,而家又學到嘢。所以我咪話睇本劇都好多得著架。
仲未聽第六第七集呀.. 不過唔係咁like有人死...
潘志文都好似好耐無做香港劇集